23 березня 2014 р.

Парк "Софіївка", Умань


Парк "Софіївка" - одне з найкрасивіших і найромантичніших місць для весняних прогулянок, в красі якого закладено прекрасну історію любові . Приїжджати сюди варто у будь-яку пору року, але весна - один з найкращих періодів - у цей час тут зацвітає безліч квітів, а зелений колір листя і трав виглядає дуже соковито.
Парк "Софі́ївка" є шедевром і зразком світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII – початку XIX ст. Парк розкинувся на площі 179,2 га на узбіччі старовинного міста Умань Черкаської області.

Заснований парк у 1796 році багатим польським магнатом Станіславом Потоцьким на честь своєї дружини красуні-гречанки Софії, і був подарований їй до дня іменин у травні 1802 року.
Парк було розбито на майже безлісій території, проте тепер він вкритий кількома тисячами екзотичних дерев та рослин, озерами, мостами, фонтанами, підземними гротами і скульптурами, які радують око відвідувачів.
Ще в 1929-му цей чарівний куточок оголошено заповідником. У 2004 р. “Софіївка” отримала статус Національного дендрологічного парку, а в 2007-му її було названо одним із семи чудес України. Парк має навіть власну планету - планета № 2259 у 1985 році отримала назву «Софіївка».
Візитівкою парку є фонтан «Змія», що знаходиться посеред Нижнього ставу. З широко роззявленої пащі змії, що звивається на камені, б'ється струмінь води на висоту до 18 метрів.Фонтан працює без використання насосів, а за рахунок тиску, що створюється різницею в рівнях води у двох озерах.
У "Софіївці" можна також покататися на човні підземною річкою.
А ще обов'язково слід загадати бажання всередині грота Каліпсо, що раніше називався гротом Лева або гротом Потоцкого. Вхід до гроту розділений на дві половини гранітною підпорою, яка ніби підтримує його. На одній зі стін гроту два рядки польською мовою "Забудь тут пам'ять про нещастя і прийми щастя віще, якщо ж ти щасливий, так будь ще щасливішим". Кажуть, ці слова належали графу Потоцькому. Відповідно до переказу, потрібно торкнутися мідного напису, а після обійти навколо величезного каменю тричі, після чого загадати бажання.
Була в "Софіївці" весною 2011 року, з погодою трішки не пощастило, цілий день йшов дощ, було сиро і мокро. Але враження від поїздки лише найприємніші. Раджу всім відвідати і помилуватися його красою. 
Чекаю коли все зазеленіє, розквітне, щоб відправитись в нові мандри :). 

1 коментар: