10 вересня 2014 р.

Круп’яничка (зернянка)

Давно хотіла зробити ляльку-мотанку та все руки не доходили. Вирішила для початку зробити один із різновидів народних ляльок-оберегів - круп'яничку, або як її ще називають зерняночку.



Лялька Круп’яничка (інша назва - «зернянка») - старовинна насипна лялька.  Таку назву лялечка отримала через те, що всередині вона наповнена крупою (зерном). Круп'яничка має бути кругленькою, товстенькою. Вважалося, що вона приносить в дім достаток, благополуччя, багатство та ситість.

Ще в Русі побутувала така традиція: цінним насінням, а пізніше - найкращою крупою з нового врожаю, наповнювали невеликий полотняний мішечок. Цю імпровізовану ляльку гарно наряджали, і дбайливо зберігали до наступного року в «красному» кутку хати. За виглядом цієї ляльки визначали заможність родини: якщо мішечок не туго набитий крупою, то в цій хаті люди бідують. Якщо ж Круп’яничка стоїть огрядна, товстенька - сім’я поживає в достатку.

Детальний майстер-клас з виготовлення лялечки круп’янички знайшла на сайті творчої майстерні "Світанкові роси", за ним і робила. Всередині лялечки пшениця нового врожаю. :)
Моїй лялечці зробила трішки пишнішу нижню і верхню спідничку, а на фартушку спробувала новий для мене лічильний шов "набирування" (за наведеною схемою).
Робити зернянку не складно, думаю кожен зможе.:)

4 коментарі:

  1. Це надзвичайно! Мені також захотілося мотанку зробити, і о Чудо, зайшла в ваш блог та одержала подарунок-натхнення!! ДЯКУЮ!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую!!! дуже приємно отримувати такий коментар! це ознначає те що я роблю - комусь потрібне! Побільше натхнення вам!:)

      Видалити
  2. Для проекту з трудового допомогло

    ВідповістиВидалити
  3. Доброго дня) мені подарували таку ляльку,переживаю чи нічого на ній не зробили( Це можливо?

    ВідповістиВидалити