6 травня 2014 р.

Канів- і Дніпро, і кручі

Канів - місто, що  розташоване у Черкаській області на правому березі Дніпра.
Місто, відоме тим, що тут знаходиться могила знаменитого українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка. Нагадаю що у 2014 році Україна відзначила 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.
Головною видатною пам'яткою Канева, безумовно, є Чернеча гора (або як її називають сьогодні - Тарасова). Саме тут під високим курганом похований Тарас Шевченко.

Всім відомі рядки із заповіту Тараса Григоровича Шевченка:
Як умру, то поховайте
Мене на могилі
Серед степу широкого
На Вкраїні милій,
Щоб лани широкополі,
І Дніпро, і кручі
Було видно, було чути,
Як реве ревучий...
Сучасний пам'ятник над могилою поета був поставлений у 1939 році. Раніше тут стояв інший пам'ятник, а ще раніше - великий хрест. Поряд із могилою розташовано музей, який у 2010 р. відреконструювали (в музеї є аудіо-візуальні програми та мультимедійні пристрої).
На Тарасовій горі відкриється вражаючий вид на дніпровські простори.




Біля підніжжя Тарасової гори розташована Шевченкова алея - парк скульптур - персонажів Шевченкових творів.
У самому місті пам'яток небагато. Можна відвідати парк Слави.
Обов'язковий до відвідування Успенський (Георгіївський) собор - це найголовніша архітектурна пам’ятка збудована 1144 року київським князем Всеволодом. Успенський собор за своїм архітектурним стилем повторює однойменний собор Києво-Печерської лаври (але мене у соборі вразили двері що автоматочно відкриваються, нікли не бачила такого в старовинних храмах.) 



Будинок василіянського училища – ще одна архітектурна пам’ятка Канева. Нині тут музей народно-декоративного мистецтва.
Ще можна відвідати Історичний музей, але сама будівля музею у дуже плачевному стані.

Саме місто мене мало вразило. Звичайне, сіре містечко радянського типу (яких в Україні дуже багато). Не зважаючи на свою ледь не тисячолітню історію, Канів так і не обзавівся туристичними цікавинками, лишаючись заштатним районним центром. В якому все, що є, підпорядковується пам’яті Кобзаря.
Канів – це кволенький центр з автовокзалом, ринком, будинком побуту, парою адмінбудівель і пустирем. А навколо нього – непримітні житлові райони Пара архітектурних пам’яток. Пара недобудів. Нічний клуб. Супермаркет. Все. 
Але все ж, сюди варто приїхати хоча б тому, що тут є могила найвідомішого українсього генія Шевчнка, є прекрасні краєвиди, і Дніпро і кручі...

Немає коментарів:

Дописати коментар