30 вересня 2014 р.

Празький торт

Празький торт – це варіація на тему знаменитого віденського торта «Захер» (про нього розповідала у своїх європейськх мандрах). :) Шоколадний бісквіт, помадка і джемовий прошарок, безсумнівно, об'єднують ці два кондитерських вироби. Празькі майстри збагатили палітру смаків: автентичний рецепт передбачає кілька видів крему та обов'язкове просочення коржів лікерами. У "Захері" крем взагалі відсутній. Насправді ж, рецепт «Праги», який полюбився в СРСР, був придуманий кондитером московського ресторану «Прага».

Натхненна європейськими мандрами, я вирішила спекти саме цей тортик до своїх іменин. :)
Існує безліч рецептів, я скористалась цим.

Рецепт
Для тіста:
8 яєць
115 г борошна
150 г цукру
25 г какао
40 г масла
Для крему:
1 жовток
200 г масла
120 г згущеного молока
10г какао 
20 г води
1 пак.ванільного цукру
Для глазурі:
60 г масла, 100 г шоколаду
(розтопити шоколад на водяній бані, додати розмягчене масло, добре перемішати)
Сироп для просочування: 2,5 ст.л цукру, 3ст.л води, 1 ст.л коньяку
(цукор з водою довести до кипіння, охолодити і додати коньяк)
Абрикосовий джем
Спосіб приготування :
Бісквіт: Розділити білки і жовтки. Окремо збити жовтки і білки, поступово додаючи цукор (половину цукру - в білки, половину - в жовтки). Далі в жовтки всипати борошно, просіяне з какао, поступово додавати збиті білки. Вимішуючи тісто, влити розтоплене масло по краям посуду. Готове тісто помістити у форму для випікання, застелену пергаментом та змащену маслом. Випікати корж близько 35 хв. при температурі 180 градусів.
Крем: змішати жовток з водою, додати згущене молоко. Суміш поставити на повільний вогонь і варити, постійно помішуючи до згущення. Охолоджену суміш додати у попередньо збите масло з ванільним цукром. Збити крем, наприкінці додавши какао.
Збираємо торт: Бісквіт розрізала на 3 коржі, просочила сиропом, перемазала кремом, ззовні (зверху і по бокам) покрила абрикосовим джемом і  глазур'ю, також зверху намагалась прикрасити кремом.

Ніби все вийшло, смачний був (до речі, там на фото, хоча й погано видно, моє нове горнятко з Відня). :)

2 коментарі:

  1. ммм... СМАКОТА! :D
    згадався пражський торт дитинства, який робила цьоця... Потрібно побалувати і своїх діток, дякую за рецепт! :)

    ВідповістиВидалити