10 листопада 2015 р.

Батурин - гетьманська столиця



Бату́рин — місто Бахмацького району Чернігівської обл., розташоване на річці Сейм.
Заснований на початку XVII століття, Батурин відіграв значну роль в історії України. У 1669–1708 та 1750–1764 роках Батурин був резиденцією гетьманів Лівобережної України, з ним пов'язана діяльність таких визначних політичних лідерів часів Гетьманщини, як Дем'ян Многогрішний, Іван Самойлович,Іван Мазепа, Пилип Орлик, Кирило Розумовський.



Тут знаходиться Національний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця", що об'єднує безцінні пам'ятки історії, архітектури, культури, археології і природи: палацово-парковий ансамбль Кирила Розумовського, будинок генерального судді Василя Кочубея, музей археології Батурина, Воскресенська церква-усипальниця гетьмана Розумовського, парк "Кочубеївський", Цитадель Батуринської фортеці.





Цитадель Батуринської фортеці - це відтворення козацької фортеці, з гетьманським будинком в центрі. Фортеця повністю дерев'яна, оскільки у 17-18 ст. артилерія досягнула таких висот, що руйнувала будь-які замки, тому звичайне дерево, обмазане глиною, давало рикошет від ядер і бомб артилерії.




Автентична цитадель з фортецею була повністю зруйнована у 1708 році московським військом на чолі з князем Олександром Меньшиковим. А усіх мешканців фортеці московити жорстоко вбили. Причиною стало те, що гетьман Іван Мазепа виступив проти Петра І у війні на боці Шведського королівства. Цитадель була відтворена у 2008 році.

Воскресенська церква була побудована у 1803 році, одночасно з палацом Розумовського. Церкву побудували на місці зруйнованого мазепинського Троїцького собору, і, за легендою, вона була побудована з цегли розібраної вежі Мазепи. Розумовський помер у рік завершення будівництва храму, і, згідно з заповітом гетьмана, він був похований у склепі на території Воскресенської церкви.



Будинок Кочубея, побудований в другій половині XVII ст. Це єдина споруда в Батурині часів гетьманів Дем'яна Многогрішного, Івана Самойловича та Івана Мазепи. Зараз у будинку Кочубея знаходиться краєзнавчий музей.



У експозиції музею слід виділити любовну переписку гетьмана Івана Мазепи зі своєю коханкою, донькою Кочубея Мотрею.

Любителі прогулянок та природних парків вподобають у Батурині Кочубеївський парк – унікальну пам'ятку садово–паркового мистецтва XVII ст.

Поруч із музеєм знаходиться пасіка та памятник Петра Прокоповича. Петро Прокопович перший вигадав рамковий вулик 1914р. Це свого роду, світова революція в бджільництві, оскільки до цього бджіл розводили в дупляних вуликах і щоб добути мед, бжолярі частину таких дупел окурювали сіркою, тобто одна частина пасіки гинула.

Центральним об'єктом заповідника "Гетьманська столиця" є триповерховий палац останнього гетьмана України Кирила Розумовського, побудований у 1799–1803 роках архітектором Чарльзом Камероном. Довгий час палац був у занедбаному стані, проте у 2003-2008 роках його реставрували і він набув свого теперішнього вигляду. У палаці налічується 55 кімнат. Цікавим є те, що в палаці так ніхто і не жив.







Ось таку красу можна побачити у звичайному, на перший погляд, українському містечку.

3 коментарі: