19 жовтня 2016 р.

Осінь у Качанівці

Осінь гарна пора для прогулянок і подорожей до мальовничих парків. Цього разу вирушаємо до "Качанівки" (Чернігівська обл., Ічнянський р-н).
Тут знаходиться єдина в Україні садиба, що збереглася в комплексі з іншими архітектурними спорудами маєтку, - це будинок П. Румянцева- Задунайського, відомий він під назвою історико-культуного заповідника «Качанівка», що на Чернігівщині. Це чарівний палацовий ансамбль, оточений розкішним парком, озерами та річкою. 

Ініціатором створення цього чудового палацу був російський полководець граф П. Румянцев-Задунайський. Це була резиденція президента Малоросійської колегії генерал-губернатора Малоросії. Проект цього палацу створив російський архітектор Карл Бланк. Будівля була виконана у романтичному стилі. У той же час – у 1770-х роках – було насаджено й парк довкола палацу.
Палац, перебудований на замовлення родини меценатів Тарновських, розташований на романтичному схилі, який із двох боків омивають мальовничі ставки.

До палацу веде вимощена плиткою центральна алея, з іншого боку якої споруджена Георгіївська церква. Вона була родинною усипальницею Тарновських.

За Тарновських, які захоплювалися українськими старожитностями, Качанівка вважалася українським Парнасом - центром, куди з'їжджалися митці та закохані в них гарненькі панянки.
Тут часто гостював Микола Гоголь, Михайло Глінка, Михайло Врубель, Ілля Рєпін, Тарас Шевченко.

Меценатство розорило Тарновських наприкінці ХІХ ст., і палац у Качанівці виставили на аукціон. Маєток придбав цукровий король Російської імперії Павло Харитоненко, сплативши 1 млн. золотих карбованців. Цукрозаводчик згодом подарував Качанівку на весілля дочці Олені та її чоловікові князю Михайлу Урусову. У 1918 році Харитоненки емігрували, а «Качанівка» була націоналізована: спершу її віддали під дитячу комуну імені Воровського, потім - під Будинок відпочинку.
 У заповіднику «Качанівка» збереглися 560 гектарів парку, подекуди він переходить у густий ліс, де годі заблукати. Інтимний скверик, зелена альтанка, романтичні руїни, озера, галявини.










5 коментарів:

  1. Як же гарно!!! Тепер маю ще одну мрію - обов'язково колись відвідати :-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Відвідайте обов'язково,красиве місце! Якщо будете в теплу пору року, захопіть покривальце, можна влаштувати пікнік, там такі гарні галявини. Хоча там є і столики, альтанки,бачила мангал і кафе є також.))

      Видалити
  2. Спасибі! І за чудово фото-подорож, і за рекомендації :-)

    ВідповістиВидалити