21 січня 2014 р.

Давнє місто Чернігів

Вирішила пригадати свою коротку подорож минулої зими до Чернігова.
Чернігів - одне з найдавніших міст України з багатою історичною спадщиною. Місто Чернігів, вперше згадується під 907 роком у договорі Русі з Візантійською імперією. У Київській Русі це місто було одним з найбагатших та найважливіших.


Чим мені запам'ятався Чернігів, так це великою кількістю святих місць, які є відомими архітектурними пам'ятками 10-19 ст. Серед них найбільш видатними є Спасо-Преображенский собор, Собор Св. Бориса і Гліба, Успенський собор, Церква Св. Параски, Свято-Іллінська церква, Єлецький монастир, Церква Св. Катерини і Троїцький собор, із дзвіниці якого можна помилуватися неповторною панорамою древнього міста.
 

Найдавнішою частиною міста є Вал - колишній Чернігівський дитинець - який був серцем давнього міста. Однією з цікавих пам'яток на Валу є 12 чавунних гармат. Їх встановили на початку 20 століття. Існує легенда, що гармати були подаровані місту імператором Петром I на знак визнання героїзму чернігівських козаків у боротьбі зі шведами. 
На Валу знаходиться найдавніша церква Русі, яка збереглася до наших днів - Спаський собор, закладений у 11 столітті князем Мстиславом, сином Володимира Великого.









Також у Чернігові є Антонієві печери. Засновника Києво-Печерської Лаври у 1069 році вигнали з Києва і його запросив до Чернігова князь Святослав. Антоній заснував комплекс печер на Болдиних горах, при якому виник Іллінський монастир.

А на Болдиних горах розміщується найбільший в Україні курганний комплекс 9-11 ст. Найбільш відомі кургани -Безіменний і Гульбище. А ще взимку на Болдиних горах і діти і дорослі катаються на санчатах (хто на чому), і я спробувала, екстриму вистачило на цілий рік.)


Від Чернігова в мене залишились тільки приємні враження, це ще завдяки теплому і затишному прийому моєї подружки та її сім'ї. Дякую їм за гостинність, теплоту, радість і за екскурсію також!:)
Так, що в Чернігові є на що подивитись, раджу відвідати це загадкове і древнє місто.



2 коментарі:

  1. Мечтаю посетить Украину! Спасибо за путешествие!;)) Словно сама там немножко побывала:))

    ВідповістиВидалити
  2. будь-ласка! ласкаво просимо в Україну, вона прекрасна!:)

    ВідповістиВидалити