11 травня 2016 р.

Чернівці-Заліщики-Тернопіль-Збараж

На травневі свята обов'язково треба їхати у мандри!:)

Цього разу вирушила я зі своїми подругами по такому маршруту Чернівці-Заліщики-Тернопіль/Збараж. Ще планувала заїхати у Нирків на Джуринський водоспад і Червоноградський замок, але не склалось. :))
І так, ми мали три дні.
День 1 - Чернівці
Чернівці є історичним центром Буковини. У ХІХ ст. місто перебувало у складі Австро-Угорської імперії, тому всі спадщина і елементи культури тодішньої Європи збереглися тут по нинішній час. 


Приїхали нічним поїздом в Чернівці. поселились в готель «Chernivtsi Apartments», до речі рекомендую нам сподобався. Цього дня гуляли по маленькому Парижу.


На Центральна площі розташовані Чернівецька міська рада, галерея Ратуші, Художній музей,  "Literatur Cafe", пам'ятник Т. Г. Шевченку та ін. Поруч - найвідоміша вулиця міста - пішохідна вулиця Ольги Кобилянської, Театральна площа, де розташований Чернівецький музично-драматичний театр ім. О. Кобилянскоїб, головний православний храм Чернівців - Кафедральний собор Святого Духа вражає.
З балкона на вежі Ратуші щодня рівно о 12:00 на всі чотири сторони міста звучить мелодія «Марічки», яку грає трубач у буковинському народному костюмі. 


 Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича - колишня Резиденція митрополитів Буковини і Далмації - вважається візитною карткою Чернівців, яка включена в список об'єктів культурної спадщини ЮНЕСКО. Споруджена резиденція в 1864-1882 р. за проектом архітектора Йосефа Главка завдяки зусиллям єпископа Євгена Гакмана. Вона складається з трьох корпусів: головного, духовної семінарії разом із церквою Трьох Святителів, пресвітерія у дусі еклектики з переважанням елементів візантійського та романського стилів.








Гарне затишне місто, із затишними вуличками вистелених бруківкою, університет справді вражає. Також раджу відвідати "Literatur Cafe" та повечеряти у "Панській Гуральні".

День2 - Заліщики
Заліщики - невеличке курортне містечко лежать у мальовничій долині на лівому березі Дністра в південно-західному Поділлі, немов би на півострові. Протилежний буковинський берег Дністра, що оточує Заліщики з трьох сторін, а зокрема з півдня і сходу, підноситься над рікою 70-120 м високою і стрімкою стіною. Саме з цієї сторони відкривається запаморочливий вид на все місто та на Дністровський меандр. 
За польських часів завдяки своєму теплому кліматові Заліщики були курортним місцем. Чудові пляжі колишнього курорту були знищені великою дністровською повінню, які так і не відновили.


Панораму меандру, утвореного вигином Дністра разом із Заліщиками, варто з іншого берегу річки, в селі Хрещатик, розташований вже на території Чернівецької області. Недалеко від місця де можна споглядати меандр, розташований Свято-Іоано-Богословський монастир (Монастир «Хрещатик»).


План був такий: З Чернівецького автовокзалу приїхали до Заліщиків подивитись меандр, встигнути на 12.05 маршрутку Заліщики-Нирків, подивитись водоспад/замок і на вечір потрапити в Тернопіль. Все було б добре, ми встигли подивитись на краєвид і добратись вчасно до автостанції, але єдина маршутка до Ниркова в неділю не ходить. :))
А до того краєвиду на меандр не близько йти. Ми вийшли на Заліщицькому посту, пройшли мабуть все село Хрещатик у напрямку монастиря. Шкода монастир не подивились, поспішали ж на маршрутку якої не було. Добряче находившись, вже вирішили в Нирків не їхати, прогулялись ще Заліщиками і поїхали в Тернопіль. (Ночували в готелі «Акант»)

День 3 - Тернопіль/ Збараж 
Тернопіль – невелике і затишне місто в Західній Україні. Засноване 1540 р. коронним гетьманом Яном Амором Тарновскік, який побудував тут укріплений замок.

Серед визначних пам'яток можна подивитись: Церкву Різдва Христова - зразок подільської архітектурної школи XVII ст.,  Домініканський костел, (1749–1779 рр., в стилі бароко). Тернопільський замок  (1548 р.), Театральну площу.
Однією з головних пам'яток Тернополя можна назвати Тернопільське озеро або Тернопільський став. Йому приблизно стільки ж років, як і самому Тернополю. Серед Тернопільського ставу розташований острів закоханих.










Тернопільська область славиться великою кількістю замків, тому якщо є час чому б не відвідати хоч один. Збараж знаходиться близько 20 км від Тернополя. 
Збаразький замок по праву називають одним із шедеврів фортифікаційного мистецтва. Він був повністю відреставрований. Тут можна предмети побуту, картини, інші музейні експонати, виставки робіт місцевих майстрів. У Збаражі також можна заглянути в Бернардинський монастир 1627 р.







Повечеряти в Тернополі раджу в музейній ресторації  «Старий млин». Місце справді цікаве . зі смачною кухнею й надзвичайним інтер'єром.

Тернопіль - справді файне місто, дуже чисте, доглянуте, зелене, комфортне, гостинне!:)
На цьому наші маленькі мандри закінчились, повернулись також нічним поїздом.
Подорожуйте, наша країна найкраща!:))

3 коментарі:

  1. Так-так, наша країна найкраща! Приємно подивитися на улюблені місця рідного міста в твоєму блозі )

    ВідповістиВидалити
  2. будь ласка! місця чудові, подорожуйте!:)

    ВідповістиВидалити