24 липня 2014 р.

Судак (український Крим)


Крим - болюча тема; наразі український півострів окупований Російською Федерацією і більшість українців відмовились від відпочинку на кримських курортах. Для мене в Криму залишилось багато місць, в яких я не встигла побувати, зокрема - піднятися на Ай-Петрі. Але думаю, що в мене все ще попереду. Вірю, що Крим колись таки звільнять окупанти, він знову стане вільним, незалежним, українським.


В Криму була я не лише в Судаку, також в Алушті, Севастоплі, Феодосії, Євпаторії. Але хочу розповісти про останню (минулорічну) і найцікавішу мою подорож саме в Судак, та й спогади більш свіжі (їздила я з подругою, яка мужньо витримала мої туристичні маршрути і забаганки). Це була коротка, але насичена мандрівка на 5 днів. За цей короткий термін ми встигли і наплаватись у морі, і полазити по невеликим горам, стежкам, і насолодитися прекрасними краєвидами. Жили ми в приватному секторі, доволі далеченько від моря, хв.15 пішки, якщо не більше. :)









Судак - вважається одним з найпопулярніших і розвиненіших курортів на березі Чорного моря.
Основною історичною пам'яткою і гордістю Судака є Генуезька фортеця. Це величезний комплекс захисних споруд зведений у період 1371-1460 рр. Фортеця розташована на стародавньому кораловому рифі, що є конусоподібною горою (Киз-Кулле-Бурун, або Кріпосна), біля Судацької бухти Чорного моря. Загальна площа фортеці – майже 30 гектарів, довжина мурів по периметру - більше 2-х кілометрів. Стіни двометрофої товщини досягають 6-8 метрів у висоту. Генуезька фортеця прикрашена 14-ма збереженими баштами, (висотою до 15 метрів) що надають їй неперевершеного вигляду.
Фортецю видно майже з будь-якої частини Судака, тому добратися не складно (місцевою маршруткою №1 "Дачное-Уютное", кінцева зупинка - район Судака "Уютное"). В окремі дні проходять лицарські бої і плата за вхід (було 35 грн.) більша разів у 2.









Щодо пляжів, то в Судаку мені вони не сподобались, маленькі, не дуже чисті,  ну і звичайно велика кількість людей (це минулого року). Найкращий, найчистіший піщаний пляж біля мису Меганом.
Добратися до Меганома можна маршруткою із Судака (вона ходить за розкладом, який можна побачити на автостанції). 



Меганом - півострів, урочище, мис і гора. Найвища точка - (358 м). Довжина берегової лінії півострова - близько 16 км. Велика частина півострова Меганом сьогодні не заселена, на його найдальшої краю знаходиться маяк.
Меганом - загадкове місце з мальовничими гірськими хребтами, дикими морськими узбережжями, чистим морем. 
Приїхавши до Меганому відразу можна побачити звичайний піщаний пляж (їх там 2- чи 3 поряд), далі вдовж берега пролягає вузенька стежка, піщаний пляж переходить в кам'яний.

Отже, ми пішли тією стежкою вгору невідомо куди, і надіялись побачити маяк. Йти не легко, спека, камінці під ногами, стежка іноді ставала небезпечною, але ж який краєвид, дух перехоплює. Тут можна зустріти як справжніх мандрівників з палатками, так і дивних людей-неформалів (хоча мабуть з їхньої сторони ми виглядали якось дивно-дві дівчини-пляжниці з сумочками, в капелюшках і в незручному взутті). Отже, йшли ми так довго, і небачили ні кінця ні краю, зрештою вирішили повертатися, адже могли не встигнути на останню маршрутку. :)) Тому маяк і те що на вершині для нас залишилось таємницею.
А на пляж ми ще раз приїжджали щоб насолодитися морем перед від'їздом.:)


 
 

Алчак - мис і гірський масив на Південному березі Криму, між Судацькою і Капсельською бухтами. Висота 156 м. Являє собою рифовий масив із плоскою вершиною та стрімкими схилами, повна довжина скелі - 1 км. У 1988 р. мис Алчак, площею 55 га, був оголошений заповідним, тому вхід на тереторію платний.
Щоб потрапити на Алчак необхідно пройти в східну частину набережної  Судака (тобто в сторону аквапарку та далі). Тут пляжі закінчуються човновою станцією, минувши яку ви потрапите до прохідної, де вас і буде чекати касир. Звідси починається екологічна стежка. Тут є небладнаний, кам'яний пляж.  Алчак є одним з найкрасивіших мисів кримського узбережжя, кристально чиста морська вода притягує туристів для купання в морі, аквалангістів, любителів плавання з маскою і ластами. Запамятався мені Алчак просто неймовірним заходом сонця.

 

Стежка Голіцина (Новий Світ) -це ще одне визначне місце поряд із Судаком, яке не можна оминути. Стежка Голіцина - гірська стежка, вирубана на схилі г. Коба-Кая, розташована на північний захід від селища Новий Світ (Крим). Побудована в 1912 році до приїзду царя Миколи II за наказом князя Голіцина Льва Сергійовича. Стежка була зведена за наказом князя Голіцина до приїзду царя Миколи II. Останній відвідав маєток Льва Сергійовича в 1912 році з сім'єю.
Стежка Голіцина бере початок на південно-західному березі Зеленої бухти вздовж гори Коба-Кая і приводить до гроту Голіцина, де раніше була винотека і князь приймав гостей. Далі стежка йде уздовж Синьої (Розбійницької) бухти через Наскрізний грот (нудистський пляж) до Блакитної бухти. Нижче знаходиться Царський пляж, де відпочивав Микола II.




Доїхати до Нового Світу можна без проблем маршруткою. Вхід на стежку платний (десь 30 грн.)
Прогулянка по стежці Голіцина займає близько 2 годин. Навколо гірські пейзажі, море, краса ...
 

Будучи в Новому Світі можна завітати у фірмовий магазин заводу шампанських вин, або ж відвідати сам завод.


Ось така була мандрівка, приємно згадати... :) 

9 коментарів:

  1. Гарні фото, захотілося на море! Нічого, трішки зачекаємо, і знову будемо їздити в український Крим )))

    ВідповістиВидалити
  2. А я за два своїх відпочинку в Криму до Судака не добралася, зате двічі піднімалася на Ай-Петрі та по Великому каньйоні Криму гуляла :-) Справедливість восторжествує - будемо ми ще відпочивати в українському Криму!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. класно, красиві місця, можливо колись і я туди доберуся!:)

      Видалити
  3. Крым - прекрасен, как и вся Украина! Впервые я побывала на Ай-Петри еще в 1997 году, тогда на плато еще не было всех радостей бизнес-туризма. Мы с моей родней ялтинской на машине ездили ...грибы собирать...А попали в тучу. Это непередаваемое ощущение! Такое никогда не забудешь. А вот в Судаке не довелось побывать(. Я разделяю горечь утраты и, как и многие, считаю, все это не надолго. Но если посмотреть на эту проблему с другой стороны... У многих сформировалось клише: летний отдых - значит поездка в Крым. Но ведь в Украине столько красивых мест! В этом году мы семьей совершили небольшой автотур по родному краю (Харьковская, Сумская и Полтавская обл). Очень люблю в окно авто наблюдать за пейзажем, как меняются краски полей, как плещутся гуси в речке, как над крышами сельских домов пролетают лелеки.... Я просто влюбилась в Котельву, это очень маленький, но такой красивый, просто утопающий в цветах, городок! А еще... я мечтаю увидеть Карпаты....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я з вами цілком погоджуюсь, Україна прекрасна! Ще скільки цікавих місць для подорожей і відпочинку навколо, і не обов'язково далеко їхати. Часто буває їздимо так далеко, а те що поряд є також красиві місця і незнаємо ! а Карпати, то взагалі інша тема, туди варто їхати!!! хоча і була там, але вони для мене залишаються незвіданими, таємничими... :)

      Видалити
  4. У нас все попереду, я ще побачу Судак, а ти піднімешся на Ай-Петрі. А поки чекаємо, то є ще багато чого чудового в Україні, в кожному місті і селиищі.

    ВідповістиВидалити
  5. Привіт!
    Мене звати Віктор Полянко. Я веду блог про мандрівки і зараз я підготував огляд найбільш цікавих розповідей про подорожі Україною від інших мандрівників (https://mandrivnik.wordpress.com/2017/05/23/%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-2-60-%d0%bc%d1%96%d1%81%d1%86%d1%8c-%d0%b4%d0%b5-%d0%b1-%d1%85%d0%be%d1%82%d1%96%d0%bb%d0%be%d1%81/).
    До нього я включив і твою розповідь " Судак (український Крим)" - вона реально захоплююча і надихає на те, щоб поїхати і побачити все те на власні очі. Єдине, що мені б ще хотілося, це вказати ім'я та прізвище. Можеш мені надіслати їх на polyanko_victor@ukr.net?
    Дякую!
    І бажаю нових неймовірних мандрівок!
    Віктор Полянко

    ВідповістиВидалити