29 вересня 2016 р.

Болгарія

Чомусь мало хто мріє відвідати Болгарію, і я була серед цих людей (цього року мріяла побувати в Чорногорії але не склалось - вартість путівок майже вдвічі більша ніж Болгарію.)
А Болгарія - це дійсно цікава, самобутня країна зі своєю культурою, традиціями, неймовірною природою, архітектурою, кухнею. І це я встигла побачити не багато.

І так, цього разу я їздила з подругою, ми скористалась послугами тур.агенції і взяли тур на 7 днів на Чорноморське узбережжя в Созополі. В Болгарію потрібно відкривати візу, не Шенген, проблем не виникає. Вирішили собі продовжити літо і поїхали в середині вересня, адже це оксамитовий сезон, людей не багато, море чисте і тепле та й температура повітря комфортна.
Відпочивали ми в VILLA ORANGE 3 *** (до моря близенько - через дорогу а до центру далеченько. умови нас цілком влаштували).

Созополь - тихе спокійне містечко, місто-музей, яке знаходиться на відстані 34 км від Бургаса - найдавніше місто болгарського Чорномор’я. Воно розмістилося на живописному скелястому півострові і є одним з найгарніших і найромантичніших міст болгарського узбережжя. В минулому грецька колонія.Стара частина міста є архітектурним заповідником.





В Созополі із розваг можна покататись на кораблику, коштує 10 лв.




Море, вона там пречудове, прозора і тепла водичка, а запах моря такий насичений. Двічі зустрічали світанок та захід сонця.



Про поїздки. я ж на місці довго висидіти не можу та й хочеться подивитись інші цікаві місця.
В Созополі немає звичного автовокзалу, є лише дві зупинки у два напрямки, на яких є розклад руху - це Бургас і Приморсько-Кітен (це в старому місті там ще парковка таксі),
Без проблем можна доїхати в Бургас, автобуси щопівгодини, а звідти вже вибір великий. (квиток на автобус Созополь-Бургас 4,50 лв)
Ми поїхали в Несебр (автобус Бургас-Несебр -6 лв), через Бургас (але якось я бачила автобус в Созополі з написом Несебр :)).
Ну і без пригод ми не обійшлось, випадково вийшли в Равді, думаючи що це вже Несебр, почався ливень і нам довелось перечекати в місцевому кафе за чашкою кави.Добре що є навігатор, який показав наше місце перебування а то ми могли б до Несебру і не доїхати.)))
Місто Несебр.
Так як ми поїхали після обід, довго їхали із зупинкою в Равді, де довго чекали коли закінчиться ливень, часу подивитись Несебр було обмаль.
Несебр - стародавнє місто Месамбрія, що знаходиться на романтичному скелястому півострові, 850 м довжиною і 300 м завширшки, пов'язаному із сушею за допомогою вузького перешийку. Це, фактично, місто-музей під відкритим небом з чудово збереженою старовинною архітектурою. Тут знаходяться останки 40 церков. Деякі з них збереглися практично в первозданному вигляді. Найстаріша базиліка св. Софія, була побудована в 5-6 ст.







Ще в мене був геніальний план поїхати в Приморське, взяти на прокат велосипеди і поїхати в святилище Беглік Таш (від Приморського 7 км). Але розклад на стовпі в Созополі хоч і висів, автобуси не ходять в Приморське, можливо це закінчення туристичного сезону. Отже, план провалився.

Родзинкою нашого відпочинку в Болгарії стала поїздка в Велико-Тирново. Всі сайти, блоги радили там побувати. Це був цілий марафон, щоб добратися. Але ми це зробили. )))
І так спочатку в 6,30 автобус Созополь-Бургас (4,50 лв), прибуваєм на автостанцію "Юг", далі потрібно переїхати на автостанцію "Запад" за 10 хв (автобус №4 - 1лв, ну і спочатку поїхали не в ту сторону тож правильно обирайте зупинку), там 7,30 маршрутка Бургас - В.Тирново (21 лв). Їхати близько 4 год, дорога мальовнича, навколо виноградники, потім гори. Прибуваєм на автостанцію "Запад" (тут теж їх дві) близько 11, тут ще потрібно сісти на місцевий автобус доїхати до району Царевец (ми трохи пройшли та доїхали автобусом №20 -0,70 лв). Вхід на тереторію комплексу - 6 лв.
Ну все добрались, фух, але розслаблятись немає коли, потрібно встигнути  на 14.30 на маршрутку В.Тирново-Бургас у зворотньому напрямку.
Місто Велико Тирново розкинулося на історичних пагорбах Світла Гора, Царевец і Трапезіца, по обидва береги річки Янтра, яка прорізала дивну ущелину між трьома пагорбами. Велико Тирново було столицею Другого Болгарського королівства в 12 ст., це символ болгарської державності і джерело національної гордості кожного болгарина. Стародавні поселення в районі існують з епохи неоліту. Тут знайдені сліди поселення фракійців, римлян і візантійців. Найважливішою пам’яткою Велико-Тирново є, безсумнівно, архітектурний ансамбль Церевец. Пагорб Царевец – це місце патріархальних церков і королівських палаців. Звідси відкривається гарний вид на Старе місто Велико-Тирново і його околиці.















Зайшли перекусити, нам дуже довго готували сендвічі, які ми швиденько проковтнули, бо вже поспішали,треба ж ще до автостанції доїхати.  В цьому чудовому містечку здається ніхто окрім нас нікуди не поспішає. І от ми на зупинці, залишається 15 хв., вже переживаєм, а автобуса все немає. Подружці приходить ідея взяти таксі (4 лв), нам пощастило що воно стояло поряд, мчим, у місті звідкись ще й затори, і так ми встигаєм. Тепер нарешті вже можна розлабитись. Ця біганина за автобусами була того варта. Там неймовірно красиво.
Трохи прогулялись і в Бургасі. Бургас - сучасне місто з новим автовокзалом, новенькими зупинками, велосипедними доріжками, гарними дорогами, все чистенько і красиво.
Болгарська кухня дуже різноманітна. Ароматна, проста, яскрава, смачна і апетитна.
Із національного ми їли шопський салат, кебапче, мусаку, каварму, баніцу та інше. Все смачно.
Ціни різні, як і ресторани.  А ще смачна піца.:))
 

Про мову. більшість розуміє російську, хоча до молоді краще вже англійською звертатись. Прочитати написи, меню можна і на болгарській, багато схожих слів.
Про витрати: путівка на 7 днів (переліт, готель, страхування, трансфер) коштувала 376 євро на двох, 35 євро консульський збір для візи, ну і мої економні кишенькові витрати близько 100 євро. :)
Cім днів швидко промайнули, відпочивати завжди добре! Про Болгарію тільки найкращі спогади!
Далі фото моря, Без коментарів.:)













2 коментарі:

  1. Фотки супер! Я теж раніше відносилась до людей, які в Болгарію не поспішають, але після цього допису зацікавилась! )) Дійсно красиво.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! дійсно цікава країна! а якщо складати маршрут через столицю можна побачити набагато більше!:))

      Видалити